Atlasbergen 16-23 mars 2024

NMT Atlasbergen Upplevelse 16-23 mars 2024

Anmälan är öppen! >>>
1 plats kvar!

Upplev Atlasbergens spektakulära natur- och kulturliv längs vägen mot Nordafrikas högsta topp!

Följ med oss på en upplevelseresa fylld av storslagen natur, höga toppar och ett rikt kulturliv. Vi startar vid foten av Atlasbergen i den pittoreska byn Imlil, 1700 möh, för att sedan ta oss an det magnifika och kontrastfyllda bergslandskapet. Varje dag ger ett nytt äventyr och nya vyer, och med nya boende och nya miljöer fyller du på minnesbanken till max!

På vår väg mot Nordafrikas högsta topp Jbel Toubkal, 4167 möh, möter vi en varierad natur där bergssluttningar och högalpin terräng varvas med frodiga terrassodlingar och vackra vattenfall. Våra mulor transporterar utrustningen och i dalarna passerar vi flera byar där vi kommer i kontakt med berberna, ursprungsbefolkningen i Marocko. Vi får insikt i deras kultur och traditioner, samtidigt som vi får känna dofterna av det Marockanska köket. En kombination av kulturella och äventyrliga upplevelser!

Unik resa i flera nivåer – alla västfärger välkomna!

Det som gör den här resan så mäktig är naturen och människorna i ett. Under alla år har vi genomfört en kombinerad löpar – och vandringsresa vilket blivit en succé! Du kan med andra ord välja att vandra varje dag, springa varje dag eller växla intensitet. Du kan även växla vid luncherna mellan grupperna. Resultatet av en kombinerad löpar – och vandringsresa är också att grupperna blir så spännande och många vänskapsband har knutits. Perfekt också för dig som har en sambo eller mamma som vill vandra medan du vill springa – åk tillsammans och upplev!

Mer information

Nivåer

Detta är en lite speciell NMT resa då fokuset mest ligger på upplevelsen i bergen, men självklart gör vi det med NMT-andan! På programmet står flera turer i bergen då vi under 4 dagar utforskar de allra finaste områdena i Atlasbergen. Resan avslutas med flera NMT pass i Marrakesh. Alla västar kan följa med på denna grymma resa och träningen anpassas efter alla nivåer. Du behöver inte vara någon elittränad människa utan kan verkligen ”komma som du är”! Träningen, upplevelsen och utmaningen kommer alla dagar att anpassas efter er deltagare samt erbjuda alternativ vad gäller intensitet och nivå. För Nordic Military Training är gemenskap viktigt, med andra ord är detta en resa både för dig som reser ensam och för er som reser två eller flera – vi är alla på resan tillsammans!

Utrustning

Nordic Military Training skickar ut information inför avresa med förslag på packningslista och detaljerat program ca 30-45 dagar innan avresa. Du kan dock redan nu hitta en preliminär utrustningslista under rubriken ”Utrustning” nedan.

Flygresa

På denna resa ingår flyg från Arlanda med Norwegian. Se tider nedan.
Vill du resa från annan ort så finns andra anslutningar från Oslo eller Köpenhamn med Norwegian att boka själv. Kontakta oss för att boka med flygavdrag. Det är viktigt att ni bokar en anslutning som kommer i god tid till våra rekommenderade tider.

Vi kommer tillhanda transporter i anslutning till nedan flyg t.o.r Stockholm med NORWEGIAN.

Utresa lördag 16 mars 2024 och hemresa lördag 23 mars 2024

NMT-andan!

Gemenskap och upplevelse är nyckelorden för alla våra aktiviteter! Under våra dagar i bergen bor vi i flera lite mer spartanska boenden. Vi äter de flesta måltiderna gemensamt och ingen lämnas ensam på efterkälken under våra turer. Det blir garanterat en hel del gemensamma spontana aktiviteter och påhitt utöver de du finner i programmet. På våra resor är aldrig distans, tid eller tempo det viktiga, utan vi fokuserar istället på upplevelser, glädje och att få dela detta med de andra i gruppen.

Facebookgrupp

Gå gärna med i resans Facebookgrupp. Där kan du diskutera med andra deltagare eller ställa frågor om du undrar över något.

Ledare

Vi har alltid instruktörer från Nordic Military Training på plats på våra resor, både i Sverige och utomlands. Våra ledare har både nödvändiga utbildningar samt är inspirerande och motiverande individer! I Marocko tar vi dessutom hjälp av fantastiska lokala guider.

Alexander Gustafsson

Alex har en spännande kombination av köksmästarbakgrund och äventyrare. Alexander har åkt motorcykel hela vägen till Kapstaden och bl.a. bestigit Aconcagua 6 962 m.ö.h. Hans största egenskap är att lyckas få alla människor glada. Han är även grym på matlagning! Och faktiskt även en OCR-talang!

Gunnar Björkman

Instruktör på Nordic Military Training sedan 5 år och firar 10 år som aktiv medlem i NMT 2020. Brinner för militärträning,  OCR och att träna utomhus. Testade landsvägscykling men tröttnade efter en cykeltur Stockholm-Paris, det var för mycket asfalt. Har även hunnit med ett marathonlopp i sitt favoritland Libanon. I Libanon där även en utlandsmission genomfördes på 1980 talet. Gunnar har militärbakgrund som värnpliktigt plutonsbefäl  numera hemvärnet. Så den militära delen finns kvar både i träning och i uniform.

Visum

Du behöver ej ansöka om Visum i förtid, detta fylls i på plats i Marrakech. Obs! Se till att ditt pass är giltigt mer än 6 mån efter avresa. Inför resan kommer vi att skicka ut ett informationsbrev med mer information, men hör av dig redan nu om du har några som helst frågor eller funderingar.

Marocko

Marocko är det enda landet i Afrika som har kust vid både Medelhavet och Atlanten. I norra Marocko ligger det viktiga Gibraltarsundet som förbinder Medelhavet med Atlanten. Sundet utgör också en naturlig gräns mot Spanien. Marocko är ett bergrikt land. Atlasbergen sträcker sig genom landet i riktningen sydväst-nordöst och i norr finner man Rifbergen. Majoriteten av Marockos befolkning bor norr om dessa berg eftersom söder om bergen finns ökenlandskap. Landet har 33,3 miljoner invånare (2014) och landets huvudstad är Rabat. I de norra delarna av landet råder ett medelhavsklimat med torra heta somrar och lite svalare regniga vintrar. Söder om Atlasbergen breder Saharaöknen ut sig med ett typiskt ökenklimat, varmt och mycket torrt året runt.

31183479_10156594029397994_2103200106200502281_n

Atlasbergen

Atlasbergen är en bergskedja i norra Afrika som sträcker sig cirka 2.400 kilometer genom Marocko, Algeriet och Tunisien. Bergens högsta topp är Jbel Toubkal i sydvästra Marocko, 4.167 meter över havet och är vackert beläget i Toubkal nationalpark. Atlasbergen skiljer Nordafrikas medelhavs- och Atlantkuster från Saharaöknen. Befolkningen består mestadels av berber.

31131424_10155227842992260_4105113837252902912_n

Preliminärt program

Dagsetapper

Vad gäller dagsetapperna kommer vi att röra oss på höjder från 1600 möh upp till toppbestigningen på 4167 möh, mestadels befinner vi oss dock på höjden 1700 – 2300 möh och vi kommer att acklimatisera oss successivt till de högre höjderna. Terrängen kommer att variera från dag till dag och vi kommer att bära lätta dagpackningar på ryggen. Övrig packning transporteras från plats till plats med våra mulåsnor. Varje dag möter serviceteamet upp för lunch och då har du möjlighet att byta mellan löpar – eller vandringsgrupp om du vill.

31189905_10156594029012994_8901420726520499409_n

Dag 1

Resdag till Marrakech. Vi landar i lugn och ro i denna bullriga stad och tar en transfer till bergen och Imlil, vår bergsby och starten för våra äventyr. Här checkar vi in på byns bästa Guesthouse och äter middag ihop innan vi somnar gott.

IMG_0585

Dag 2

Idag väntar en första äventyrsdag! Vi utgår från vår by Imlil som ligger ca 1800 meter havet. Dagen erbjuder storslagen natur och ett ordenlligt  NMT pass med spektakulära vyer!

IMG_9720

Dag 3

Dagens tur involverar en fantastisk klättring genom Azzadene dalen. Vi tar oss längs slingriga stigar över passet Tizi h’Mzik (2489 möh). Vyerna är slående! Vi kommer nu djupare in i Atlasbergen. Idag är det stora bergspasset utmaningen och väl på andra sidan väntar picknicklunch i grönskan. Vi börjar vår nedstigning mot Aremd där vi övernattar i ett Guesthouse i byn Gite in Ait Aissa.

Dag 4

Vi tar oss uppåt i Azzadane dalen mot Tizi Oussem.  Målet för dagen är byn Aremd. Aremd är den största byn i dalen och här möts vi av en härlig blandning av terassodlingar, och smala gränder där man får trängas med både getter och andra boskap. I generationer har Berberna här använt jorden till att odla majs, potatis och valnötter i det karga landskapet.

IMG_0162Dag 5

Efter frukost börjar vi dagen och tar oss längs med Mizane mot templet Sidi Chamarouch. Från templet ser vi hela Aremd. Vi fortsätter österut längs med boskapsstigar upp bland klippiga berg.  Vi korsar floden och blickar ut över templet. Till templet kommer både turister och pilgrimer, men endast muslimer får gå in. Vi fortsätter upp åt på slingriga stigar tills vi når snön. Här sover vi på 3 206 meter höjd.

Foto Team Nordic Trail Marocko1

Dag 6

Vi intar en mycket tidig frukost och beger oss ut i mörkret med pannlamporna på! Äventyret väntar! Sakta sakta tar vi oss uppför hela gruppen tillsammans, och vi har ca tre timmars brant stigning upp till toppen av Jbel Toubkal. Vi går i skrå där det behövs men mestadels är det en lagom lutande bergsstig som vi jobbar oss uppför kontinuerligt med pauser och fotostopp. Panoramavyn från toppen är helt fantastisk! Är vädret klart kommer du att kunna skymta Atlanten mot väst och Sahara mot öst. När vi klappat varandra på ryggarna och insupit den vackra utsikten tar vi oss tillbaka till Toubkal Refuge där vi äter lunch. Sedan väntar mer branter och sicksackspår ner över sluttningarna innan vi är tillbaka i Imlil och vidare mot Marrakesh där vi ska bo inatt.

IMG_0900

Vandring mot Marockos högsta topp, Atlasbergen.

Dag 7

Vi vaknar i fantastiska Marrakesh! Kontrasterna är mäktiga i skillnad mot Imlil. Alla dessa färger, skålar, kryddor, ljud och människor – en häftig plats! Här upplever vi staden i äkta NMT-anda!

IMG_1200

Dag 8

Mot flygplatsen för hemresa.

IMG_1182

Nordic Military Training reserverar sig för ändringar i programmet

Boende

De första två nätterna kommer att spenderas på ett genuint och bekvämt boende i Imlil. Där finns sköna sängar, sängkläder, värme på rummen, eget badrum med dusch och varmvatten osv. Övriga bergsdagar bor vi i vad som kallas ”gites”, vilket är enklare boenden där vi bor i mixade sovsalar. Ofta sover man flera i samma rum. Det kan vara kallt på natten så en varm sovsäck är viktigt! Sista två nätterna spenderar vi på bekvämt boende in Marrakesh.

IMG_9963 (1)

IMG_0658

Mat

Frukosten som serveras i Marocko består till största del av bröd, mjukost, diverse pålägg som t.ex. sylt, marmelad, jordnötssmör, och bredbar choklad. Man får även pannkakor, ägg och gröt, dock inte varje dag. Kaffe och te finns. Lunchen består ofta av någon kötträtt alternativt fisk, t.ex .makrill eller fiskbullar. Till det ris eller pasta samt en stor tallrik med finhackade grönsaker. Middagen består oftast av kött och grönsaker. Lamm är vanligt men kyckling serveras också. Kokta grönsaker och rotfrukter som morötter, potatis och zucchini. Till det serveras oftast även ris, pasta eller pommes frites. Efterrätt finns så gott som efter varje huvudmåltid, i form av exempelvis konserverad eller färsk frukt. Som måltidsdryck finns vatten alltid. Man brukar även kunna fylla på vatten vid lunch inför eftermiddagens tur.

IMG_0351Preliminär utrustningslista

Vi ber er att packa i en mjuk resväska då den skall transporteras med åsnor och bäras av bärare. Förslagsvis en vandringsryggsäck eller stor duffel på 55-70 liter. Du kan checka in 20 kg på flyget.
– Underställ över – och underkropp
– Skalkläder (skaljacka och skalbyxor, gärna gore-tex eller liknande material)
– Löparskor eller lätta vandringsskor (Obs! Skor med bra grepp)
– Vandringskängor för toppbestigningen (Obs! Högt skaft och ej lågskor)
– Sovsäck (Bör klara minusgrader)
– Solglasögon (Obs! Mycket viktigt)
– Löparkläder/Vandringskläder/Träningskläder (för temperaturer från -5 till 30 grader)
– Pannlampa
– Vattenflaskor eller vätskesystem för 2-3 liter
– Första hjälpen-kit
– Handsprit (viktigt!) och förslagsvis Imodium (mot ev. magproblem)
– Solskydd
– Ryggsäck (för dagsturer förslagsvis 10-25L)
– Mössa/buff
– Tunna och tjocka vantar
– Förstärkningsplagg (fleece eller dunjacka)
– Kontanter i euro (vi växlar på plats till lokal valuta i Marrakech)
– Energibars eller energigels
– Vaselin/Sportslick (om du oroar dig för skavsår mellan t.ex. tårna)
– Resorb/salt eller annan vätskeersättning (om du vet med dig att du är känslig mot värme)
– Handduk
– Innetofflor
– Kläder efter och innan träning och topptur (Obs! Bekväma kläder är att föredra)
– Annat “bra att ha” – Öronproppar, toapapper, näsdukar, stava

Resefakta

Datum: 16-23 mars 2024
Nivå: För alla västar
Begränsat antal platser

Boka nu!>>

1 plats kvar!

Pris: 16 995 kr

Innehåll paketresa

 • Flygresa Arlanda-Marrakesh med Norwegian
 • Alla aktiviteter på plats samt tillstånd
 • NMT-pass
 • Bestigning av Nordafrikas högsta berg Jbel Toubkal 4167 möh
 • Hjälp med visumhantering
 • Alla transporter i Marocko
 • Boende samtliga nätter (del i dubbelrum och trippelrum i Imlil, mixad enkel sovsal i övrigt)
 • Helpension alla dagar
 • Ledare/instruktörer från Nordic Military Training
 • Marockanska guider och lokal support
 • Nödvändig topptursutrustning dvs stegjärn m.m.

Betalningsvillkor

  Vid bokning betalas en bokningsavgift på 6500 kr inkl. eventuella tillval. Resterande belopp betalas via separat faktura inom 30 dagar.

Diskutera i resans FB-grupp

0
Your Cart
 • No products in the cart.