Kebnekaise toppbestigning
12-15 aug 2021

TESTA DIN FÖRMÅGA I HÖGALPIN MILJÖ

Endast 2 platser kvar!

Kebnekaise, Sveriges högsta berg, reser sig majestätiskt i de norra Lapplandsfjällen. Här är bergen och hela området spektakulärt med branta fjällsidor och stora glaciärer, en vidunderlig vy men som kräver god kontroll på den som väljer att bestiga bergsmassivet. Området är bland annat hemmamiljön för ett av Försvarsmaktens specialenheter – Bergsjägarplutonen i Arvidsjaur, och du kan nu få möjlighet att verka i samma typ av terräng och liknande utmaning som Jägarna. Tillsammans med Nordic Military Training ges ett smakprov på denna typ av utbildning, dvs att lösa uppgifter i högalplin miljö.

BESTIGNING AV KEBNEKAISES SYDTOPP!

Övning KEB inleds med samling i Kiruna för gemensam avtransport mot Nikkaluokta, där väglöst land börjar. Enheten förflyttar sig därifrån till fots i samlad trupp mot baslägret vid Kebnekaise Fjällstation via sjötransport på sjön Laddejaure. Vid baslägret inackorderas samtliga i fjällstationen för acklimatisering, påfyllning av depåerna i den trevliga restaurangen samt aktivering genom övningsledningen med mindre uppdrag inför det stora toppförsöket.

Varmt välkomna på äventyr med oss!

Mer information

Utrustning

Övningsledningen skickar ut information inför avresa med förslag på packningslista och preliminärt program ca 30-45 dagar inför avresa.

Vilken nivå/svårighetsgrad har resan?

Alla nivåer/västfärger kan vara med! Övningsledningen har anpassat strapatsen för att säkerställa att alla ska kunna få en utmaning samt nå toppen. Övningsledningen består av flera ledare för att anpassa och dela upp gruppen i syfte att samtliga ska kunna få en positiv upplevelse utifrån sin nivå. På alla aktiviteter bortsett från toppbestigningen kan du välja mellan ROOKIE-/BASIC-/TRÄNING-grupp. Själva toppbestigningen kommer ske i samlad trupp via Östra Leden.

Start- och slutpunkt för resan

Vår startpunkt för resan är Kiruna och det är även här vi lämnar dig efter resan. Vi är med dig från absoluta start till mål! Vår buss passerar både Kiruna Tågstation och Kiruna flygplats så du kan välja att boka transport på det sätt som passar dig bäst.

För bokning av tåg med SJ: Boka natt-tåg som ankommer till Kiruna station torsdag morgon ca 09.12 och som avreser från Kiruna på söndag kväll efter 18.00. Obs! SJ släpper tågbiljetter ca 3 mån innan avresa.

För bokning av flyg med SAS: (Uppdaterat 23 juni 2021)

Till Kiruna rekommenderar vi att du bokar flyg med SAS på torsdag morgon som landar 10.00. För hemresa rekommenderar vi SAS kvällsflyg med avresa 19.40.

Måltider

Alla måltider är inkluderade på denna resa. Våra luncher packar vi med oss och vi äter dem i lugn och ro ute på fjället. Ute på fjället dricker vi vatten från bäckarna. På Kebnekaise Fjällstation äter vi lyxig 3 rätters varje kväll på prisbelönta Elsas Kök.


Att tänka på inför lägret

Tänk på att avprova/testa utrustningen du avser genomföra resan med, för att på så vis undvika bl.a. skav. Vi rekommenderar starkt att du testar din utrustning under förflyttning, dvs vandrings- eller löparturer på hemmaplan för att se så att allt stämmer.

Kebnekaise

Kebnekaise är Sveriges högsta berg och utgörs av ett bergsmassiv i Kiruna kommun i Lappland. Kebnekaise har två toppar: Sydtoppen, som har en toppglaciär, och den något lägre kala Nordtoppen. Sydtoppen mäts till 2100 m.ö.h. Bestigning görs antingen via Västra eller Östra Leden. Vi genomför bestigning på Östra Leden. Vi tar detta äventyr i den takt som behövs och tillsammans! Väl uppe på toppen belönas vi med en magisk utsikt, där du kan se så långt som en tiondel av hela Sveriges yta.

Programpunkter

Torsdag

Alla reser till Kiruna på egen hand där vår transferbuss passerar och hämtar upp deltagare på tågstationen och flygplatsen. Transfern åker till Nikkaluokta och sista civilisationen innan fjällen! Här lämnar vi vårt bagage som transporteras med helikopter till Kebnekaise Fjällstation. Innan avresa fikar vi och välkomnar alla inför helgen. Vi påbörjar därefter vår tur in i en spektakulär fjällmiljö och dagens etapp är 14 km lång totalt, som delas upp med en båttur på magiska sjön Ladjujaure. Du väljer antingen löpar- eller vandringsgrupp. Sträckan är 6km + båttur + 8km. På vägen äter vi vårt lunchpaket och självklart blir det stopp för foto – och vattenpauser.  Det tar den tid det tar att ta oss fram innan vi anländer till Kebnekaise Fjällstation för dusch, bastu och säkerhetsgenomgång inför morgondagen. Vi avslutar dagen med trerätters på fantastiska Elsas Kök. Och ja, dagen kommer innehålla burpees på utvalda platser…

Nokon1Fredag

Vi påbörjar vår dag i matsalen med frukostbuffé. Brödet har precis gräddats på stationens eget bageri. Vi är laddade och redo att ta oss an den underbara och utmanande turen uppför Kebnekaises Östra Led! Läs mer om hela toppturen längre ner under ”Toppbestigning”.

Vi är ute ca 10-12 timmar beroende på de olika gruppernas kapacitet. Är det dessutom strålande sol är det ingen idé att stressa fram ett äventyr. Efter många timmars kämpande står vi till slut på Sveriges högsta berg (!) och blickar ut över en tiondel av Sveriges yta. Väl hemma igen firar vi med trerätters!

Lördag

Lördagen är vår extradag som vi anpassar efter deltagarnas kapacitet. Självklart kan ni välja att springa eller vandra. Idag erbjuds en underbar tur upp till Tarfala ca 12km tur och retur med inslag av NMT.  Tarfala är magiskt vackert med en glaciärsjö som omringas av fullständigt spektakulära bergssidor. Vi äter lunch här och njuter av vårt äventyr. På eftermiddagen finns tid för häng i baren, i bastun eller bara ta en tupplur i en soffa. På kvällen avnjuter vi återigen rena och lokala råvaror på Elsas Kök.

Söndag

Vi startar dagen med den fantastiska frukostbuffén. Snart väntar en sista heldag på fjället, tidig uppställning! Idag kan du välja löpning eller vandring och sträckan är 19 km mellan Kebnekaise och Nikkaluokta som ska avverkas NMTstyle. Vi startar i god tid med lunchpaket i ryggsäcken och tar oss an det tekniska (men i alla fall platta!) underlaget genom dalen hela vägen till Nikkaluokta. Lunchpaus på vägen och möjlighet till fika i båthamnen efter ca 12 km. I Nikkaluokta väntar dusch och bagaget som transporterats med helikopter. Så även idag får vi en heldag i denna spektakulära fjällmiljö!

PS. Du kan välja till helikopterresa på denna sträcka istället för vandring eller löpning. Notera dock att det innebär att du har lite extra tid på Nikkaluokta Fjällstation om du reser med på kvällsflyget hem (Du kommer landa ca 11 och avresa med bussen är ca 15.00). Helkopterturen är magisk men det är underbart att uppleva fjället även på marken. Kostnad för helikopter är tillval 1000 kr)

När alla är samlade går bussen till Kiruna flygplats och Kiruna tågstation efter en oförglömlig upplevelse!

helikopter


Östra Leden

Östra leden är den mer spektakulära rutten upp på Kebnekaise med inslag av flera olika moment. Du har både Via Ferrata klättring och glaciärvandring framför dig! Denna rutt gås enbart med guider och ger ett stort minne för livet! Rutten innebär varierande terräng, ca 16km i distans och framförallt hela 1400 höjdmeter under  en och samma vandring upp och ner! Östra leden är röd rutt på nedan karta.

summit soutesUtrustning

Inför toppturen kommer topptursutrustning delas ut till alla deltagare. Du kommer ha hjälm, klättersele och stav med dig när vi gör toppbestigningen. Vi kommer i lugn och ro att gå igenom utrustningen inför toppbestigningen. I och med att Sydtoppen är en glaciär händer det under sommaren att snön smälter bort och enbart isen är framme. I sådan fall kommer vi även att använda oss av stegjärn som appliceras på dina vandringskängor.

Toppbestigningen – hur går den till?

Det är en fullkomligt magisk tur upp på Kebne! Variationsrik, utmanande, spektakulär och på många sätt en stor upplevelse! Först och främst kommer vi att påbörja vandringen på vanlig stig. Stigen kommer succesivt slutta mer och mer uppför innan vi påbörjar en av dagens stora moment – dvs ”Storbacken”. Guiden kommer att hålla tempot och vi kommer att vandra 30 min och sedan vila 5 min och så håller vi på. Uppför Storbacken kommer vi sakta men säkert och vyerna börjar avslöja sig!

kebne

När vi avklarat Storbacken som är ett stort mål för dagen kommer vi ta oss över en moränrygg (en passage med stora stenar) innan vi når Björlings glaciär. Ofta äter vi lunch just här så då tar vi fram något trevligt ur ryggsäckens matsäck. Även en kaffe brukar sitta fint under dagens första lunchstopp. Nu tar vi på oss våra klätterselar och guiden börjar knyta in oss i replag som vi ska gå i över glaciären. Expeditionen fortsätter vandrandes över glaciären i gemensam trupp!

Nu väntar ännu ett spännande moment när vi ska klättra Via Ferrata längst med bergväggen! Det är fullkomligt tryggt och du är hela tiden fastsäkrad i sele i vajern, men det skapar ändå lite härliga känslor inombords – adrenalinet pumpar!

När vi klarat av Via ferratan har vi en kortare vandring upp till toppen. Snart kanske vi har tur och kan se den stora vita glaciärtoppen som är Sydtoppen. Sydtoppen är vackert formad som en snövit topp och känslan av att stå högst upp är helt oslagsbar!! Här uppe ser vi en tiondel av Sverige, pustar ut, tar selfies, är fruktansvärt nöjda med oss själva och fascineras över vyerna!

100 av allt nedanför toppen?! Något blir det garanterat innan vi tar oss ner igen!

Preliminär utrustningslista

 • Vandringskängor med högt skaft, ej gympaskor eller trekkingskor
 • Vandringsryggsäck (vi rekommenderar minst 30 L, du kommer få kompletterande utrustning på plats som ska få plats i ryggsäcken)
 • Vandringsstrumpor
 • Vandringsbyxor eller shorts
 • Vind- och vattentäta regnbyxor
 • Vind – och vattentät skaljacka (Gore-Tex eller
  motsvarande)
 • Förstärkningskläder (fleece eller tunn
  dunjacka rekommenderas)
 • Thermos
 • Sittunderlag
 • Underställströja
 • Mössa och buff
 • Vattenflaska/vätskebehållare minst 1,5 L
  (ej vätskeblåsa som är svår att fylla på i fjällbäckar)
 • 2 par vantar (Varav 1 par rejält varma och vattentäta – mycket viktigt)
 • Första förband
 • Solglasögon & solskydd
 • Myggmedel
 • Toalettpapper
 • Extra energi (t.ex. bars eller gels)
 • Kläder för övrig tid på stationen (bekvämt och varmt rekommenderas)
 • Hygienprodukter
 • Tofflor eller inneskor att ha på stationen
 • “Vanliga skor” för tiden vi inte vandrar
 • NMT väst

För er som även vill springa dag 1 och extradagen; ta med er löparskor, löparryggsäck och annat nödvändigt för löpturerna!

Resefakta

Datum: 12-15 aug 2021
Typ av resa: Fjälläventyr och toppbestigning av Sveriges högsta berg – med extra allt!
Nivå: Löpargrupp och vandringsgrupp erbjuds alla dagar inkl. NMT
Mer info: Se flikar under rubriken

Innehåll paketresa

 • 4 dagar fyllda av magiska naturupplevelser!
 • Upphämtning Kiruna flygplats eller Kiruna tågstation
 • Transfer t.o.r. Kiruna – Nikkaluokta
 • 3 nätters boende på Kebnekaise Fjällstation
 • Boende sker i flerbäddsrum inkl. linne och lakan
 • Helpension hela vistelsen bl.a 3 rätters på Kebnekaise fjällstation
 • Erfaren ledarstab med löpar – och vandringsguider inkl. NMT instruktörer
 • Båtresa 6km mellan Nikkaluokta – Kebnekaise dag 1
 • Bagagetransport dag 1 och dag 4

Ingår ej

 • Transport till Kiruna. Välj flyg eller tågresa från valfri avreseort.
 • Helikopterresa mellan Kebnekaise – Nikkaluokta dag 4

Betalningsvillkor

Vid anmälan betalas en delbetalning om 3500kr inkl. eventuella tillval. Resterande belopp betalas via faktura inom 30 dagar. Vid bokning accepterar du och har läst igenom våra resevillkor. Resan genomförs i samarbete med researrangör Team Nordic Trail som tillhandahåller resegaranti enligt lag hos Kammarkollegiet.

Pris 12 495 kr.
Endast 2 platser kvar!

Boka nu! >>

0
Your Cart
 • No products in the cart.